Ostrov ESPERANTO

Ostrov ESPERANTO       2012 Čína
Po dobu 4 týdnů v lednu 2012 se sešlo 131 esperantistů z 23 zemí na ostrově HAJNAN v Číně. 68 jich bylo z různých měst z Číny, a 63 z 22 zemí světa – Australie, Rakouska, Belgie, Dánska, Francie, Německa, Španělska, Maďarska, Iránu, Itálie, Japonska, Kanady, Koreje, Litvy, Mongolska, Nizozemska, Portugalska, SLOVENSKA, Slovinska, Švédska, Thajska a USA. Mluvili společnou řečí, studovali, zpívali, jedli, slavili, přátelili se.
Konaly se tři věci současně na stejném místě:
 BEK-kurz – vedený Dennisem Keefe pro ty, kteří se začali jazyk učit a přáli si svoje vědomosti osvojit. Byli většinou z Číny, Koreje a Mongolska.
KURZ pro učitele esperanta – vedený Katalinou Kovacs. Účastníci byli většinou z Evropy, ale i z Austrálie a Číny.
NOVÉ UNIVERZITNÍ  KURZY – kde bylo esperanto používáno pro vzdělávání ve filozofii a historii informatiky, kde vyučoval Federico Gobbo, a téma jak zabránit válkám přednášel Ron Glossop.
Kurzy budou ke stažení pro esperantisty bezplatně na webu. Připraví čínský tým – Arko, Hosemo, Karilo, Spado, Trezoro, Trigo, Wu Chengzhen.
Fascinující byla rychlost učení v BEK-kurzu. Studovalo se 8 hodin denně a bylo mnoho příležitostí pro studenty hovořit se zkušenými esperantisty.. Také učitelé se hodně naučili a osvojili si nové metody práce a získali materiál a zdroje užitečných informací. Hojné byly diskuse ve všech kurzech. Na závěrečném shromáždění studenti obdrželi osvědčení a užívali si slavnostní náladu.
Vše nebylo perfektní. Hlavně počasí nebylo příznivé, bylo zima a pršelo, což na ostrově v té roční době nebývá. Všichni ale zakusili nepopsatelný etos celosvětové rodiny. Ostrov Hajnan nyní je a stane se důležitým mostem pro esperantisty z různých částí světa.
Pro časopis „Čina Esperanto-Ligo zapsal Donald Glossop, vedoucí americké sekce

Příspěvek byl publikován v rubrice Články / Artikoloj. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.