Odchází pozvolna podzim…

Odchází pozvolna podzim…

uběhl i podzimní seminář ve Skokovech. Konal se od 8.9. do 16.9.2014 v rodinné pohodě. Všichni jsme se tam znali a všichni přispěli svým dílem při práci, užívali si přátelství, počasí a přírodu.

Dopolední vyučování se skládalo z konverzace a rozšiřování slovní zásoby.

Manželé Dvořákovi nám vyprávěli za doprovodu svého amatérského filmu o Světovém kongresu v Argentině. Vyprávěli také o paní Voldán, která profesionálně reprezentuje českou kulturu v Argentině. Manželé Dvořákovi ji navštívili, aby zkompletovali dílo o Otokarovi Březinovi. (První dílo o Březinovi Dvořákovi již vydali mnohojazyčně pod titulem jeho básně „Matka“.)

Večerní přednášku o Andreo Csehovi a o knize Ed Borsbooma „Vivo de Andreo Cseh“ přednesla J.Drahotová. (Kniha je přeložená do češtiny a je dostupná na www.bezvydavatele.cz jako „Život Andreo Cseha – pedagoga 20.století“.)

Několik z nás si oblíbilo hru „Risko“ na stránkách edukado.net a denně horečně brouzdali na netu. Jarka Malá zde našla závažnou závadu na překladači Google: slovo Esperanto překladač vytrvale překládal  jako „angličtina“. Napsali jsme „Googlemu“ a za dva dny překládal dobře. Bohužel po skončení semináře se chyba opět objevila…

Vyslechli jsme přednášku Maxe Kašparů o svíci mezi šesti stěnami z podkastu televizního vysílání a také jsme diskutovali o jeho vizi Evropy na konci 21.století.

Pracovali jsme na překladu knihy Vladimíra Samodaje „Esperanto kaj vivo“, která se brzy objeví na stránkách bezvydavatele.cz a stránkách mlboleslav.cz/esperanto s názvem: „Paměti oděsského Rusa, arabisty a esperantisty Vladimíra Samodaje“.

Se zájmem jsme vyslechli vyprávění Kvído Janíka o jeho návštěvě Argentiny a Mirky Ascherové, která navštívila esperantisty v Mexiku.

Poslední večer byl věnován vzpomínkám na minulá léta, vždyť se scházíme již 20 let!

Ve světě nyní letí „gumičky“. My si pamatujeme „céčka“. Mezi nás přišla dívenka, aby nám současný hit předvedla. Ale my jsme již měli upletené náramky, které zázračně fungují proti „pikparolo“ (slovo, které jsme si zařadili do své slovní zásoby). Náramky skutečně fungovaly. Jak? Řekneme vám na dalším semináři, který se bude konat od 20.dubna 2014.

Již nyní se můžete přihlásit.

Jindřiška Drahotová

Příspěvek byl publikován v rubrice Skokovy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Komentáře nejsou povoleny.